Tentoonstelling rijnveste


LOP Wisent 1
Dances with wolves

Niets vermoedend waren we met zaagwerkzaamheden voor Staatsbosbeheer bezig in het Middenduin van Overveen, toen opeens een donker gedaante zich rustig een weg door het bos baande. Wat we zagen was één brok spier met vervaarlijke hoorns en een dikke halskraag. Mijn adem stokte en we slopen wat dichterbij. Het voelde alsof we in een oude film terecht waren gekomen; Dances with wolves; waarbij de indianen de berg op kropen om een blik te werpen op de grazende tatanka's; wilde bizons. Nu lopen er in Nederland geen bizons rond, maar hun Europese broertje; de wisent. En tussen ons en deze potige viervoeter zat nog een verborgen schrikdraad, maar dat mocht de pret niet drukken. Wat gááf!

De wisent is een Europese bizon en is het grootste landzoogdier van Europa. Rond 1100 graasden er nog vele dieren in de bossen en op de open vlaktes van Europa. Door cultivering van gebieden en door jacht was de wisent in de 19e eeuw in het wild uitgestorven. Door fokprogramma's met 7 overgebleven dieren werd de soort in 1952 in het Poolse oerbos Bialowieza opnieuw uitgezet. Sindsdien zijn er ook in andere landen wisenten opnieuw geherintroduceerd en het gaat weer een stukje beter met onze wilde koe. In Zuid- Kennemerland lopen sinds 2007 in een omrasterd duingebied ook wisenten. Er zijn sindsdien wisenten uit Polen en uit Frankrijk toegevoegd, maar de meeste aanwezige wisenten in het gebied zijn er ook geboren. Wisenten worden in Nederland voornamelijk uitgezet voor een natuurlijke begrazing van het terrein.
Ook wisenten kijken? In de wintermaanden is er een wandelpad door het Kraansvlak, vlakbij Zandvoort, opengesteld. Buiten het seizoen kun je met een beetje geluk dit oerrund bewonderen vanaf het wisenten uitkijkpunt. Een goede startpunt van een bezoek is het bezoekerscentrum De Kennemerduinen.

LOP Wisent 2


Workshops Paasdecoraties
In het (textiel)atelier van Movens op de lokatie Op Eigen Wieken wordt de komende weken elke dinsdagochtend van 9.30 - 12.00 uur een workshop gegeven rond het thema Paasdecoraties.

dinsdag 19 maart Eiernetje haken
dinsdag 26 maart 3D paasfiguur van karton
dinsdag 2 april nog te bepalen, suggesties welkom
dinsdag 9 april nog nader te bepalen, suggesties welkom

Je bent van harte welkom. Opgeven is niet nodig.
Kosten: materiaalkosten verschillend per keer (max. € 1)
Koffie: 1 euro of zelf meenemen.

Voor vragen kan je terecht bij Henneke 0623859375 of Corine 0683611490

Bereikbaarheid Creatief en Textiel

Vanaf 1 mei zij we alleen nog bereikbaar op de mobiele telefoonnummers van Corine en Henneke.

Corine: 06 83611490
Henneke: 06 23859375

Nieuwsgierig waar zulke mooie foto's gemaakt worden?
Kom eens een kijkje nemen bij Fotografie of loop een keertje mee in de Natuur

warmondLR
foto: Cees,  natuurgroep

Internetcafé

In het nieuwe jaar is het internetcafé open: dinsdag woensdag en donderdag de hele dag.

Natuurfilmpje
Stanley, fotograaf en filmer, maakt naast foto's, ook natuurfilms. Klik op onderstaande link en kijk naar een mooi filmpje over kikkers:
Klik hier voor het filmpje

Vipp project eten bij de "Powervaders"
Wegens succes gaan we weer samen heerlijk eten bij de Powervaders in Buurtcentrum op Eigen Wieken op vrijdag, bel voor de volgende datum. Eet je ook mee? De Powervaders koken iedere 1ste en 3de vrijdag van de maand een voortreffelijke 3 gangen maaltijd voor eenmalig 8 euro. Vegetarisch ook mogelijk. Schrijf je tot donderdag in op de lijst bij de bar in het buurtcentrum, of bel op: 0715212893 Meer info Hennie Fossen: 0610431594.  Meer weten over het Vipp project lees ook eens hier

Strengths
In het Nederlands vertaald, zou je zeggen 'sterktes'. Verwacht wordt dat  er een nieuwe cursus start rond half februari op woensdag  11:00 uur in 'De Kooi',  in het muzieklokaal.
lees hier meer