Gepantserde soldaten in het bos

rivierkreeft1

De regen kwam geregeld met bakken uit de hemel. De werkzaamheden van het Landschap Onderhoud Project werden dan ook stilgelegd. Na veel wikken en wegen besloten we naar landgoed Duivenvoorde te gaan, om tussen de buien door het herstelde landschapspark te bewonderen. We waren echter niet de enige bezoekers op het landgoed; we stonden oog in oog met gepantserde soldaten die met hun vlijmscherpe wapenuitrusting ons de weg wilden versperren.


Kort daarvoor hadden we dezelfde soort soldaatjes al op de bodem van het water zien scharrelen; Rode Amerikaanse rivierkreeften. Soms zaten ze even stil en soms zwommen ze pijlsnel achterwaarts door het water. We hebben in totaal zo’n 10 kreeftjes gezien, waarvan 5 op het land. Bij benadering gingen ze op hun staart zitten, richtten ze zich rechtop en wilden ons met wijd opengesperde scharen ontvangen. Ze herkenden wel degelijk het verschil tussen een takje en een hand en de LOP- begeleider had dan ook al snel wat aan zijn vinger hangen. In de werkschuur van het landgoed aangekomen bleek zelfs dáár een kreeft naar binnen te lopen. Die had vast trek in koffie.

De rode Amerikaanse rivierkreeft is een exoot en komt oorspronkelijk uit Noord Amerika. Vanaf 1970 werd de soort in Europa uitgezet voor consumptie. In Nederland werd de soort voor het eerst in 1985 aangetroffen. De laatste jaren is het aantal rode rivierkreeften vooral in het westen van ons land enorm toegenomen. Hoewel het erg grappig is om zo’n diertje tegen het lijf te lopen, doen ze in de natuur ook veel kwaad. Onze eigen Europese rivierkreeft is erg vatbaar voor de kreeftenpest, die de exotische kreeften verspreiden en dreigt daardoor in West Europa te verdwijnen. Ook kunnen de rode rivierkreeften, wanneer ze in groten getale voorkomen, waterplanten doen verdwijnen. Dit doen ze door middel van afknippen van de stengels en door het omwoelen van de bodem, waardoor het water vertroebelt. Verder graaft de soort zich in waterkanten, waardoor afkalving kan ontstaan. Ook eten de kreeften, naast plantaardig materiaal, dierlijk voedsel en doen zich graag tegoed aan amfibieëneieren. Rode Amerikaanse rivierkreeften kunnen zich zowel door het water alsook over land verspreiden en kunnen zelfs in een paar dagen tijd meerdere kilometers afleggen. Toch komt de grootste uitbreiding naar nieuwe wateren in Nederland waarschijnlijk door uitzetting van gehouden dieren en door verplaatsing via baggerwerkzaamheden. Hoewel snoeken, reigers, aalscholvers en otters graag een kreeftje naar binnen werken, lijkt de grote opmars van deze rode exoot niet te stoppen. Dan zou tóch de mens haar tanden er misschien wat vaker in moeten zetten.

rivierkreeft2