LOP Wisent 1

Niets vermoedend waren we met zaagwerkzaamheden voor Staatsbosbeheer bezig in het Middenduin van Overveen, toen opeens een donker gedaante zich rustig een weg door het bos baande. Wat we zagen was één brok spier met vervaarlijke hoorns en een dikke halskraag. Mijn adem stokte en we slopen wat dichterbij. Het voelde alsof we in een oude film terecht waren gekomen; Dances with wolves; waarbij de indianen de berg op kropen om een blik te werpen op de grazende tatanka's; wilde bizons. Nu lopen er in Nederland geen bizons rond, maar hun Europese broertje; de wisent. En tussen ons en deze potige viervoeter zat nog een verborgen schrikdraad, maar dat mocht de pret niet drukken. Wat gááf!

De wisent is een Europese bizon en is het grootste landzoogdier van Europa. Rond 1100 graasden er nog vele dieren in de bossen en op de open vlaktes van Europa. Door cultivering van gebieden en door jacht was de wisent in de 19e eeuw in het wild uitgestorven. Door fokprogramma's met 7 overgebleven dieren werd de soort in 1952 in het Poolse oerbos Bialowieza opnieuw uitgezet. Sindsdien zijn er ook in andere landen wisenten opnieuw geherintroduceerd en het gaat weer een stukje beter met onze wilde koe. In Zuid- Kennemerland lopen sinds 2007 in een omrasterd duingebied ook wisenten. Er zijn sindsdien wisenten uit Polen en uit Frankrijk toegevoegd, maar de meeste aanwezige wisenten in het gebied zijn er ook geboren. Wisenten worden in Nederland voornamelijk uitgezet voor een natuurlijke begrazing van het terrein.
Ook wisenten kijken? In de wintermaanden is er een wandelpad door het Kraansvlak, vlakbij Zandvoort, opengesteld. Buiten het seizoen kun je met een beetje geluk dit oerrund bewonderen vanaf het wisenten uitkijkpunt. Een goede startpunt van een bezoek is het bezoekerscentrum De Kennemerduinen.

LOP Wisent 2