Organisator

Het LOP-uitje van ploeg Wendakker wordt al zeven jaar door mij (veldmedewerker) georganiseerd. Het is wel moeilijk om elk jaar iets te verzinnen. Dit jaar keerde de ik met het LOP terug naar mijn geboortestreek. Noord Holland is groot en ik koos voor landgoed Elswout (Overveen, gemeente Bloemendaal). Dit gebied ken ik goed en daarom kon ik een rondleiding geven. Het gebied bleek een gouden greep te zijn...

Overige veldmedewerkers

Op vrijdag 20 mei hebben wij het uitje gehad. Op het landgoed hebben we meerdere dingen gezien; hoogteverschillen in het landschap, mooie bezienswaardigheden als landhuizen, bruggetjes en waterpartijen en weilanden met vergezichten. Het is als een levend schilderij. We hebben ongeveer drie uur op het landgoed rondgelopen en hebben daarna bij de organisator heerlijk gegeten. Zo’n dag is zéker voor herhaling vatbaar.

Over Elswout

Landgoed Elswout is ongeveer 85 ha groot en is eigendom van Staatsbosbeheer. Het maakt onderdeel uit van een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. Het landgoed dateert uit de 17e eeuw en was aangelegd in de Franse tuinstijl (geometrische figuren, parterres e.d.). Later is het landgoed omgevormd naar de goedkoper te onderhouden Engelse landschapsstijl, met vele doorkijkjes, slingerpaden en waterpartijen die natuurlijk aandoen. Het landgoed is opengesteld voor publiek en er zijn diverse wandelroutes.