Art en Ziel 2015

 

Ont-moeting

vogel

 
‘Herstel betekent geen genezing maar staat voor hoop,
verantwoordelijkheid, zingeving en zelf regie nemen over je leven.’


Eind 2012 ontstond het idee om een galerie te beginnen voor Kunst van mensen met een ggz-achtergrond. Lot Postmes, destijds psychiater van Rivierduinen, had veel cliënten die prachtige kunstwerken maakten, maar hun werk niet op nauwelijks konden exposeren.
Lot verzamelde mensen om zich heen die net als zij van mening waren dat anti-stigmatisering belangrijk was en die geloofden dat kunst bijdraagt aan het herstel van Cliënten met een ggz-achtergrond. De projectgroep Art en Ziel werd gevormd. Aan de projectgroep namen medewerkers van Stichting Zon, Riverduinen en vrijwilligers deel.
Na een jaar onderzoek, voorwerk en gesprekken bij verschillende ateliers en galeries besloot de projectgroep geen galerie te beginnen, maar deel te nemen aan de Leidse Kunstroute 2013. Het thema van Art en Ziel dat jaar was levenskunst. De projectgroep organiseerde 2 lezingen en 3 workshops op het gebied van kunst, psychiatrie en filosofie. Samenwerking met Galerie Cellini van psychiater Cobie Oliehoek zorgde ervoor dat de contacten niet tot de GGZ beperkt bleven, maar ook buiten de sfeer van de GGZ vorm kreeg.
Art en Ziel 2014 stond naast de Beeldende kunst ook in het teken van de dichtkunst. Het project bestond uit deelname aan de Leidse kunstroute, de workshop Geef gezicht aan een gedicht en een lezing over de helende werking van kunst. De samenwerking werd uitgebreid met Movens, Stichting Koloriet en meer vrijwilligers.
Ontmoeten en participatie staat bij Art en Ziel 2015 net als voorgaande jaren centraal. Bij Art en Ziel 2015 is er sprake van deelname aan de Leidse Kunstroute en gaat het om de ontmoeting van professionele kunstenaars met amateurs met en zonder ggz-achtergrond door 5 workshops te organiseren. Workshops op het gebied van fotografie en beeldende kunst. Ook dit jaar wordt een lezing gegeven om ontmoeting met de Leidse burger mogelijk te maken en daardoor stigmatisering tegen te gaan. Het volledige programma vindt u hieronder.

poster art en ziel


Vorig jaar werd door de contacten met Movens en Koloriet duidelijk hoeveel het voor de kunstenaars betekent om deel te nemen aan de Kunstroute. Het zinderde en zorgde voor een gevoel van opwinding. Het exposeren bevordert participatie aan de samenleving van deze mensen. Participatie is belangrijk omdat we vinden dat niemand in het leven aan de zijlijn hoeft te staan, maar dat iedereen kan bijdragen aan thema’s die voor hem of haar belangrijk zijn.
Art en Ziel 2015 is mogelijk gemaakt door subsidie van Stichting H.L. Druckerfonds en Fonds 1818.