Het lelietje-van-dalen



Het lelietje-van-dalen (Convallaria majalis) dankt zijn naam aan dat hij onder andere bij rivierdalen groeit. Het lelietje-van-dalen is een lage, in grote en dichte groepen groeiende plant. Deze wilde plant groeit in de tweede helft van de lente. Er komen klokvormige, hangende bloemen aan. De plant heeft twee even grote slibvormige bladeren. Er komt ook voor dat een derde blad aanwezig is, deze groeit boven de andere twee bladeren uit. De bloem ziet er vaak wit uit, soms roze. Er komt een geur van af, vooral zeer zoet. Als je dichtbij bent. In najaar komt vaak in de plaats van witte bloemen, rode bessen. De bladeren sterven af. De plant groeit verder het beste in half schaduw, in volle schaduw sterft de plant af.

Deze plant komt in Nederland plaatselijk vrij algemeen voor in bijna heel Nederland. Lelietje-van-dalen is in nogal uiteenlopende bosstreken te vinden en staat het liefst op droge grond. Je vind hem op buitenplaatsen waar eiken of beukenbossen zijn. Het liefst groeit deze plant onder eikenbomen. Verder staat deze plant veel onder houtenwallen en lanen. Lelietje van dalen groeit ook in duingebieden. Daar staat deze in grote groepen bij elkaar. Lelietje-van-dalen groeit vaak tussen gewone Salomonszegel, bosgiersgras en klimop.

Het is belangrijk om lelietje-van-dalen te laten staan op buitenplaatsen, zoals Zuidwijk en Rust en Vreugd. In het voorjaar om deze plant heen maaien en tussen de planten brandnetel en bramen weg halen. Zo kun je beter de sierwaarde zien en krijgt de plant meer licht. In het najaar kun je de plant wegmaaien.

Lelietje-van-dalen wordt in volksmond genoemd; meibloem, perkbloem, dalkruid en bosbloem. De naam dalkruid is daarbij onhandig omdat er al een andere plant bestaat dat dalkruid heet en ook in Nederland voorkomt.

In de 16e eeuw werd lelietje-van-dalen in Duitsland en Zwitserland gebruikt als medicijn voor hart en ouderdomskwalen. In Frankrijk werd lelietje-van-dalen bij jongens en meisjes als liefdesbloemboeket bij zich gedragen. Werd dit op 1 mei, de feestdag La Journee du Muguet, gedragen, dan bracht dit het hele jaar door geluk. Van Lelietje-van Dalen wordt een extract gemaakt voor parfum. Het geeft een fijne aroma af.

Bronnen:
Flora Wilde planten en relaties 4
Compendium van rituele planten in Europa